Over LINDA NIEUWSTAD

Linda’s levensgrote bloemen

Tien jaar geleden studeerde Linda Nieuwstad voor haar Master Fine Art aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. Op een dag, toen haar medestudenten tentoonstellingen van hedendaagse kunst bezochten, bezocht Linda de tentoonstelling van de 17e-eeuwse bloemenschilder Jan van Huysum in een oud museum in de stad Delft. Op dat moment wist ze niet dat deze nogal onbeduidende dag in het museum haar leven op zijn kop zou zetten. Ze was helemaal overdonderd door de minutieus geschilderde bloemen op de meesterwerken. De tulpen zagen er vers geplukt uit en de kleine vliegjes op de schilderijen waren net zo kwetsbaar als de echte. Linda bestudeerde elk schilderij tot in detail en kreeg verschillende waarschuwingen van de museumchef omdat haar neus vaak iets te dicht bij de doeken zat. Ze stelde zich voor dat ze in een van de schilderijen kon stappen en de rozen kon ruiken, de zachte harige tulpenstelen kon aanraken en een dutje kon doen onder een stokroos. Vanaf die dag wilde Linda Nieuwstad in een bloemenschilderij wonen en sindsdien maakt ze grote bloemen.

Biografie

Linda Nieuwstad (1974, Middelharnis) bracht het grootste deel van haar jeugd door in een landelijke omgeving in de buurt van Zoetermeer in Nederland. Zoetermeer was in de jaren zeventig gebouwd als buitenwijk voor burgers. Als tiener fietste Linda dagelijks door Zoetermeer om naar de middelbare school te gaan en ze kreeg een hekel aan de eentonige buitenwijk. Elk huis had dezelfde voordeur, hetzelfde tuinhek en dezelfde versieringen die in dezelfde winkel werden gekocht. Het maken van grote bloemen komt op de een of andere manier voort uit Linda’s jeugd in Zoetermeer; ze voelde diep de drang om de uniciteit en de abnormale dingen in het leven te vieren. En daarom lijken haar bloemen niet op de perfect gekweekte bloemen uit de bloemenkraam ernaast. Linda wil dat haar bloemen onregelmatig zijn, Linda wil dat haar bloemen kleine gebreken hebben; haar bloemen moeten het leven zelf weerspiegelen. Linda studeerde in de jaren negentig Sociale Geografie en Stedenbouw aan de Universiteit Utrecht. Daarna werkte ze als ambtenaar bij de gemeente Hengelo.

 

Op vrijdagmiddagen, toen de meeste van haar collega’s vrij waren, was ze aan het werk om stiekem kleine tekeningen te maken. En in de weekenden besteedde ze het grootste deel van haar tijd aan het maken van iets, en op maandagochtend kwam ze uitgeput terug op haar werk. Op een dag besloot ze het roer om te gooien en bezocht ze een open huis op de nabijgelegen kunstacademie. Ze solliciteerde, zei haar baan op en begon bij AKI, Artez Art School in Enschede. Na haar afstuderen aan de AKI in 2005 deed ze tot 2007 haar Master of Fine Art aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. In 2011 maakte ze haar eerste bloemstuk en sindsdien maakt ze meer dan levensgrote bloemen. In 2013 ontmoette ze ontwerper Piet Hein Eek en dat leidde in hetzelfde jaar tot een samenwerking. Linda Nieuwstad exporteert binnen Nederland en in het buitenland, geeft les op kunstacademies en maakt het jaar rond mensen blij met haar bloemen.

Pin It on Pinterest

Share This