Oranjebloesem voor Paleis het Loo

Eén van de highlights in de nieuwe ondergrondse zalen van Paleis het Loo is mijn kunstwerk ‘Oranjebloesem’ binnen de tentoonstelling ‘Meesterwerk’ over de grootse verbouwing van het paleis.

Samen met mijn team werkte ik zo’n vier maanden aan het sculptuur. Het werk bestaat uit 25 bloemen, 20 bloemknoppen, 125 bloemblaadjes en 9 sinaasappels. Ik had de eer om de koning het werk te tonen en met hem te spreken over mijn werkproces en inspiraties.

Oranjebloesem voor Paleis het Loo

Onder het voorplein van het paleis is de afgelopen jaren 5000m2 ruimte gemaakt voor de uitbreiding van het museum. In de ondergrondse ruimte met een glazen dak is onder meer een permanente tentoonstelling te vinden over de geschiedenis van het Huis Oranje-Nassau en zijn rol in Nederland, Europa en de rest van de wereld. De expositieruimte is ontworpen door architect Dikkie Scipio van architectenbureau KAAN.

Samen met geurontwikkelaar Sebastian Fischenich heeft Paleis Het Loo een eigen geur ontwikkeld voor de nieuwe zalen. Internationaal muziekagentschap MassiveMusic ontwikkelde een compositie die Paleis Het Loo een eigen geluid geeft.

Met mijn werk verbind ik het oude met het nieuwe: Het werk is gemaakt van restanten behang van het oude Loo gecombineerd met materialen uit de 21e eeuw, zoals vrachtwagenzeil en een gigantisch stalen frame.

Mijn Oranjebloesem zet aan tot dromen; Alsof je na een heftige storm door de tuinen van het Loo loopt en verrast wordt door deze afgewaaide tak met bloesem. In deze droom ben je zo klein als een muis en kun je eenvoudig onder de tak doorlopen. De warme zoete geur van sinaasappelbloesem verrast en prikkelt.

Ik heb het kunstwerk gebaseerd op het 17e-eeuwse schilderij Vivat Rex van Elias van den Broeck uit de vaste collectie van het Loo. Op dit stilleven is een prachtig geschilderde sinaasappelbloesem te zien.

Bij het zien van zo’n schilderij droom ik er altijd van om in het doek stappen en de bloesem te ruiken en de sinaasappels te voelen. Bij het Loo heb ik deze droom waargemaakt. Ik wil bezoekers uitnodigen om er omheen te lopen, het aan te raken, eraan te ruiken en om er even heerlijk bij tot rust te komen.

Pin It on Pinterest

Share This